Home » De groep heeft een flinke discussie over geld en de prijzenpot

De groep heeft een flinke discussie over geld en de prijzenpot

Door EenJaarVanJeLevenNederland.nl

Afgelopen avond na de droompresentatie van Marciano liet Kenzy aan de groep weten dat het keukenblad in de ochtend vroeg vervangen wordt. Daarna krijgt Erik het woord, hij wil het over zijn financiële plan praten.

Ik heb per mail duidelijk gemaakt wat het idee is en daar krijgen we nog antwoord op begint Erik. Of het mag om een bedrag te reserveren voor persoonlijke bestedingen. En dat je niet daarna nog voor elke uitgave op de mat hoeft te staan. Voor de stellingen gaat deze stelling gedeponeerd worden zal ik maar zeggen. Hij vraagt of hij de stelling nog een keer voor moet leggen. Hij is iets uitgebreid. En Erik leest het alsnog een keer voor op verzoek. Bonus stelling, alle deelnemers krijgen 500 euro vrij te besteden aan activiteiten, persoonlijke doelen, spellen, kleding, persoonlijke verzorging, boeken en rookwaren en dergelijke. Maar niet voor eten en drinken. Hiermee dekken we al dit type uitgaven tot en met april af. Dus voor dergelijke stellingen gaat iedereen op rood staan. Bij een gele kaart of het vertrek van iemand dan blijft het restant van die persoon in de prijzenpot. In april volgt een nieuwe stelling voor de resterende maanden. Algemene middelen zoals bijvoorbeeld brandhout en huishoudelijke producten kunnen nog wel in stelling worden gebracht. Het bonusgeld wat je na april nog over hebt kun je na april gewoon op dezelfde manier blijven besteden. En nog een nieuw punt: een filmavond of iets dergelijks per maand kan nog in stelling worden gebracht. Zo heb ik het doorgegeven en we gaan er nog van horen of dit mag.

Isaac vraagt of het plan van Eunice ook nog gepitcht wordt. Eunice merkt op dat haar plan anders geformuleerd is en minder wordt vastgelegd. Jullie hebben ook samen gezeten vraagt Isaac. We zijn samen gaan zitten om te kijken om het niet voor de rest van het jaar vast te zetten. Het principe blijft hetzelfde. De manager gaat alles bijhouden merkt Erik op. Babette zegt dat de matten dan wel weg kunnen maar dat is voor Erik niet zo. Voor algemene middelen wordt nog steeds gestemd. Jeffrey merkt op dat er dan elke keer op groen gestaan moet worden. Van haarspeldjes van een euro tot… Erik zegt ja dat moet dan. Maar dat is afhankelijk van wat ze achter zeggen. Isaac vraagt zich af hoe het moet met activiteiten. Alle evenementen moeten betaald worden binnen het plan, dus zelf bekostigen legt Erik uit. Er zijn veel evenementen die niet in het entertainmentboek staan. Als je dat wel wilt moet je krachten bundelen om dat voor elkaar te krijgen. Babette merkt op dat als het geld in een keer uitgegeven wordt diegene met een gele kaart of bang is dat diegene weg moet dan geen straf krijgt. Isaac denkt dat iedereen alles zo snel mogelijk uit gaan geven. Erik denkt daar anders over, je gaat zuiniger om met geld. Isaac merkt op dat het qua geld niet zo slecht gaat, we gaan nog best wel verstandig om met de prijzenpot. Imaddidin vraagt of het wel eerlijk is om persoonlijke doelen die men wil doen en nog in de pijpleiding zitten zelf bekostigd moet worden. Erik merkt op dat ze dat met zijn allen moeten bepalen. Babette zegt dat ze het een goed idee vindt, je wilt de prijzenpot beperken. Maar aan de andere kant ik ben ingestapt in een groepselement. Dan gaat er soms iets door en soms niet. Je moet samen in overleg. Dat roept bij mij toch wel weerstand op, de mensen die feestjes willen kopen toch wel en de rest spaart. Dit zijn vaak dezelfde mensen, dan is het geld bij die mensen op en anderen hebben nog geld. En dan? Janet zegt dat het geven en nemen is en om gunnen gaat. Het wordt veel individualistischer. Erik merkt op dat ze ook experimenteren. Ik vind het mooi dat je dit voorstel als experiment kunt doen. Babette kan daar wel achter staan maar niet het collectief dat ze samen moeten beslissen. Erik denkt dat het delen wel goed gaat, in het begin zou het meer voor jezelf zijn maar een aantal mensen gunt elkaar ook dingen. Wendy zegt dat ze dan net zo goed kunnen stemmen. Babette vindt het een duur experiment als het nergens op uitdraait. Dat is duurder dan een gele kaart. Erik ziet het verband niet en Marciano vraagt zich af waarom dit geopperd wordt. Babette voegt eraan toe dat er geen consequentie is voor een gele kaart. Je maakt alleen een plafond. Erik denkt dat je de gele kaart een beetje tegenhoudt maar dat altijd moeilijk zal blijven. Andere reden is dat je niet meer dan 11.500 euro uit gaat krijgen. Marciano zou niet weten wat ze allemaal moeten doen, de dure maanden zijn voorbij. Af en toe een evenement maar dat kan ook via de huishoudpot. Volgens Erik is het de reden dat er aan 15.000 euro aan ideeën gepitcht worden. Marciano antwoordt dat december veel meer was, niet alles gaat door. Gert-Jan is bang dat er gekocht gaat worden om te kopen. Maar als we stemmen met elkaar zijn we redelijk verstandig genoeg.  Als we dat plafond gaan doen weet ik zeker dat het op gaat. Bern merkt op dat er wel vastgelegd wordt wat er besteed gaat worden in drie maanden.

De groep gediscussieerd nog erg lang door, uiteindelijk merkt Jeffrey op dat ze ervoor gaan stemmen en dat ze dan wel verder zien. Bern stelt voor om een proef stemming te doen van alle stellingen om te zien hoe verantwoordelijk de groep met geld omgaat. Maar dat vindt onder andere Isaac te ver, hij noemt het kinderachtig. Babette denkt dat het echt wel goed gaat. We moeten hier met zijn allen over kunnen praten. Martin denkt dat ze het moeten laten bezinken. En Jeffrey ziet dan liever 500 euro krijgen dan zijn ze van dit gezeik af. Erik sluit uiteindelijk maar af, we zien het wel bij de stemming.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit een jaar van je leven? Volg ons op Facebook en Twitter zodat je niets mist!

Beoordeel dit bericht:
[Total: 2 Average: 4.5]

Laat een reactie achter